Het Onderzoek

Iedereen is wel eens in een sombere bui of in een drukke en actieve bui. Zulke stemmingen zijn normaal en gaan na een tijdje weer over. Bij sommige kinderen kan het zijn dat de somberheid heftiger is en ook langer duurt dan normaal, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een stemmingsstoornis. Een voorbeeld van een stemmingsstoornis is een depressie. Bij een depressie is iemand een lange tijd somber en futloos en heeft weinig energie. Er kan dan sprake zijn van een depressie. Een ander voorbeeld van een stemmingsstoornis is een manie, dat is eigenlijk het tegenovergestelde van een stemmingsstoornis. Je voelt je juist een tijd extreem druk en energiek en hebt weinig slaap nodig. Gedachten verspringen dan zo snel dat het moeilijk is om ze bij te houden. Sommige mensen hebben zowel depressieve klachten als manische klachten. Het ene moment voel je je dan extreem somber en futloos, en het andere moment juist extreem druk en energiek. Als je hier last van hebt, kan er sprake zijn van een bipolaire stoornis.

Kinderen van ouders met psychiatrische problemen hebben meer kans dan andere kinderen om zelf een stemmingsstoornis te krijgen. Toch blijkt dat zeker niet alle kinderen van ouders met psychiatrische stoornis een stemmingsstoornis krijgen. Sterker nog, de meeste kinderen van ouders met psychiatrische problemen krijgen helemaal geen stemmingsstoornis. Hierbij speelt veerkracht een belangrijke rol. Veerkracht is het goed kunnen omgaan met tegenslagen en zich kunnen aanpassen aan moeilijke situaties.

Het MARIO onderzoek

We weten dat veerkracht belangrijk is in de bescherming tegen het krijgen van stemmingsstoornissen bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen. Jammer genoeg, weten we nog niet precies hoe deze veerkracht werkt. Ook weten we helaas nog weinig over hoe het precies komt dat kinderen van ouders met psychiatrische problemen meer kans hebben om een stemmingsstoornis te krijgen. Waarom krijgen sommige kinderen dit wel en andere kinderen niet? Als we hier meer over te weten komen, kunnen we stemmingsstoornissen bij deze kinderen proberen te voorkomen en kunnen deze kinderen sneller en beter geholpen worden.

Op mario-project.nl vind je meer informatie over het doel van het project, worden de metingen beschreven en kun je meer lezen over hoe er met de verzamelde gegevens om wordt gegaan.Ga naar de website

Op dit moment zijn we op zoek naar kinderen in de leeftijd van 10 t/m 25 jaar die een vader of een moeder hebben met een psychiatrische aandoening en die willen deelnemen aan doel 2 van het MARIO project. Dit kost ongeveer 15-25 minuten van je tijd. Ben jij tussen de 10 en 25 jaar en heb je een ouder met psychiatrische problemen? Help ons wetenschappelijk onderzoek om stemmingsproblemen bij jongeren eerder en beter te herkennen!

Wil je meer weten? Klik dan hier

Wil je direct meedoen? Klik dan hier